Ticari, konaklama, eğitim tesisi alanında faaliyet gösteren otel, pansiyon, okul, kreş, yurt, iş hanı, iş merkezi ve mevcut konut, binalarınızı günümüz inşaat teknolojisi ile projelendirip güçlendirerek sizlere yeni ve güçlü bir yapı olarak sunmaktayız. Mevcut yapınızın taşıyıcı sistemini (proje ve röleveleri alınarak) modern teknolojik programlar ile günümüz standartlarına uygun olarak projelendirip yerinde uygulamasını yaparak sizlere güçlü ve modern bir yapı olarak sunmaktayız.

Karbon Fiber Güçlendirme

Karbon fiber güçlendirme
Güçlendirme, bir yapının veya yapı elemanın yük taşıma kapasitesini, rijitliğini, sünekliğini veya stabilitesini ya da bunlardan bazılarını mevcut durumunun üstüne çıkarmak için yapılan değişiklikler olarak tanımlanabilir . Yapıların veya yapı elemanlarının güçlendirilme gereksinimi birçok nedenden dolayı oluşabilir. Bu nedenlerden başlıcaları yapının taşıyıcı sisteminde yetersiz kesit olması, Kesitlerde ve malzemelerde zaman veya dış etkilere bağlı yıpranma, mevcut yük durumunun artışı, yönetmeliklerde yapılan güncellemeler, hasarlı yapı ya da yapı elemanları, yapının kullanım amacının değişmesi olarak sayılabilir.

Geçmiş yıllarda yaşanmış büyük depremler sonucu oluşan hasarlar, ülkemizdeki mevcut yapı stoğunun yetersizliğini gözler önüne sermiştir. Bu yetersizliklerin başında düzensiz taşıyıcı sistemler, yetersiz donatı oranları ya da yanlış uygulamaları, beton kalitesinin düşük olması sıralanabilir Bu gibi eksikliklerle deprem kuvvetlerine maruz kalan yapılar ağır hasar veya çökme riski altındadırlar. Olası deprem kuvvetlerini karşılayabilmek için gerekli görülen yapılarda güçlendirme yapılması gerekmektedir.

Her yapı maruz kaldığı etki farklı olduğundan her yapının zemin ilişkisi kendine has olup etkiyen kuvvetlerin bununla ilintili olması sebebi ile, her yapının kendine özgü yetersizlikler ya da sorunlar oluşmaktadır. Bu nedenle uygulanacak güçlendirme yöntemleri de her yapıya her duruma özgü seçilmeli, standartlaştırılmamalıdır. Mevcut yapıların veya elemanların güçlendirilmesinde birçok yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan yaygın olarak kullanılanları betonarme mantolama, çelik levha ile kılıf veya iskelet geçirme ve fiber takviyeli polimerler ile güçlendirmedir.

Uygulama zorlukları, yanlış tasarım veya imalatlar, mimari açıdan ortaya çıkan olumsuzluklar, uygulama süresinin uzunluğu, mevcut yapının ağırlığının aşırı artışı vs. gibi olumsuz etkenlerden dolayı fiber takviyeli polimerlerle güçlendirme yöntemi diğer güçlendirme yöntemlerinin yanında büyük avantajlar sağlamaktadır.

Bina güçlendirme çalışmaları; hasarlı veya depreme karşı dayanıksız olan binalar için hayati önem taşıyan bir uygulama. Bu çalışmalar sayesinde binaya en uygun güçlendirme tekniği seçiliyor ve yapı, depreme karşı korunaklı hale getiriliyor.

Ülkemizde meydana gelen depremlerden sonra bazı binalar yıkılmasa da hasar alabiliyor. Bu hasarı önlemek ve binayı depreme karşı hazırlamak için yapılan bina güçlendirme çalışmaları, birçok hayatı kurtarabilecek kritik bir uygulama.

Bina güçlendirmesi; binanın yıkılıp yeniden depreme uygun şekilde inşa edilemeyeceği zamanlarda tercih edilen iyileştirmelerdir.

Bir binayı depreme karşı güçlendirmek için çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemleri uygulamadan önce binanın projesi incelenir ve binadan beton numunesi alınır.

Numunelerden sonra binaya uyacak bir güçlendirme yöntemi seçilir çünkü her yöntem her binaya uygulanmaz. Yanlış uygulanan bir yöntem, binayı depreme karşı daha riskli hale getirebilir.

Güçlendirme çalışmaları; yeni bina inşaatına göre çok daha az maliyetlidir ve yapı, mevcut özelliklerini kaybetmez.

Hangi Binalara Güçlendirme Yapılabilir?

  • Mevcut yönetmelik ve binayı etkiyecek yüklere göre taşıyıcı sistem kesitleri yetersiz olan yapılar.
  • Yeteri kadar güçlü malzemelere sahip olmayan yapılar.
  • Projesiz olarak inşa edilen yapılar.
  • Düzensiz plana sahip olan yapılar.
  • Projeye uygunsuz ve sağlıksız şekilde eklemelerin yapıldığı yapılar.
  • Deprem yönetmeliğine uygun olmayan malzemelerin kullanıldığı yapılar.
  • Kullanılan malzemelerin kalite dışında miktar bakımından da zayıf olduğu yapılar.
  • İnşaat esnasında zeminin dikkate alınmadığı yapılar.
  • Market veya farklı çalışmalar amacıyla mevcut hali korunamayarak kolon ve kirişleri eksiltilmiş yapılar.
  • Kısa kolonlara sahip yapılar.

Güçlendirme Aşamaları

Bina güçlendirmesi; binanın yıkılıp yeniden depreme uygun şekilde inşa edilemeyeceği zamanlarda tercih edilen yapının depreme karşı taşıyıcı sistem iyileştirmelerdir. 
Bir binayı depreme karşı güçlendirmek için çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemleri uygulamadan önce binanın projesi incelenir yapısal eksikler proje dışı imalatlar tespit edilir ve binadan uygun yerlerden mevcut beton kalitesini belirlemek için beton numunesi alınır. 
Kolon ve perdelerden kabuk betonu sıyrılarak yapıda kullanılan donatı (inşaat demir)çap, sayı, sıklık krozyon miktarı tespit edilir. 
Yapının bulunduğu parselin zemin durumu için zemin etüt çalışması yapılır. 
Uygun statik analiz programı ile yapı 3D modelleme yapılarak yapıdan alınan malzeme dayanımlarının bu modele girilmesi ile yapının statik analizinin yapılması. Yapının mevcut durum performansının değerlendirilmesi ile güçlendirme yapılacak yerlerin belirlenmesi ve bu çalışmadan sonra binaya uyacak bir güçlendirme yöntemi seçilir çünkü her yöntem her binaya uygulanmaz. Yanlış uygulanan bir yöntem, binayı depreme karşı daha riskli hale getirebilir. 
Yapı için seçilen güçlendirme modeli yapı modeli üzerine eklenerek yapı tekrar analiz edilip güçlendirmenin yeterliliği kontrol edilir. 
Güçlendirme çalışmaları; yeni bina inşaatına göre çok daha az maliyetlidir ve yapı, mevcut özelliklerini kaybetmez

Teklif almak için hemen iletişime geçin.

Hayallerinizi birlikte inşa edelim